25 maijs, 2009

uve_topper

Eiropas vēsture

Vācu rakstnieks Ūve Toppers ir pazīstams kā historiogrāfijas un hronoloģijas kritiķis un arī kā Austrumu speciālists. Grāmatā "Lielā krāpšana. Eiropas izdomātā vēsture" viņš uzskatāmi demonstrē, kāds ir baznīcas un laicīgās vēstures konstruēšanas mehānisms un kā tiek izstiepta Eiropas, Tuvo [un Tālo] Austrumu hronoloģija. Seno dokumentu analīze apstiprina arī citu neatkarīgu vēstures pētnieku atzinumus, ka Eiropas patiesā vēsture atšķiras no tās, ko pazinām līdz šim.


Intriģējoša izskatās dažu tā dēvēto humānistu rosīgā darbošanās. Viņi nepārtraukti ceļoja pa visu Vakareiropu, meklēdami antīko autoru darbus. Viņiem lieliski veicās, un Eiropas kultūras aprindas gavilēja par atradumiem, kas pēkšņi un brīnumaini lielā skaitā tika celti dienas gaismā. Nevienu gan īpaši neapbēdināja, ka pēc teksta iespiešanas tipogrāfijā, "oriģināli" vienmēr pazuda. Dzīvē taču visādi gadās... Ar šodienas prātu raugoties, dīvaina gan šķiet situācija, ka objekti, kas kādam varētu kalpot kā tieši pierādījumi svarīga fakta apstiprinājumam, viens pēc otra pazūd, ņemot vērā, ka katra šī materiāla iegūšana prasīja lielas pūles.

Šodien jo daudziem ir skaidrs, ka pirms XIV gadsimta nav neviena droši pierādīta vēstures fakta. Tas gan oficiālajai vēstures zinātnei netraucē apgalvot, ka tur un tur pirms 1900 gadiem konkrētā dienā dzimis kārtējais svētais moceklis, lai gan visus šos izdomājumus kopš to rašanās brīža godīgi sabiedriski darbinieki ir pārliecinoši noraidījuši. Vēsturi raksta uzvarētāji... un tādēļ skolu jaunatne vēl arvien īstās vēstures vietā spiesti apgūt izdomātu pāvestu un imperatoru vārdus un dzimšanas gadus.

Grāmatu krieviski tulkojis Jevgēņijs Gabovičs (1938.30.08., Tartu -2009.21.01., Potsdama). ---------------------------
Grāmatas lejupielāde:
http://bookz.ru/authors/uve-topper/velikii-_271.html
http://www.koob.ru/topper/vel_obman_evropi
ja neizdodas ielādēt, ieraksti komentāru blogā...