16 maijs, 2008

Tiānas Apolonijs

Flāvijs Filostrats un viņa "Tiānas Apolonijs"

Mūsdienu pētnieki Filostrata veikumu vērtē skeptiski, uzskatot, ka stāsts par Apoloniju ir vistīrākie izdomājumi un fantāzijas. Visticamāk, ka vēsturiskais Tiānas Apolonijs nekad nav bijis ārpus hellēniskajiem Austrumiem, bet Rietumeiropā kļuva populārs, pateicoties imperatores Jūlijas Domnas* pūlēm, kura ļoti vēlējās pasauli iepazīstināt ar Apolonija mācību. Būdama Austrumu izcelsmes, viņa Filostratam pasūtīja eksaltētu stāstu par supercilvēku un svēto, kurš būtu vēl dižāks par Pitagoru.

Patiesie biogrāfiskie dati par Tiānas Apoloniju vēsturei ir zuduši. Imperatora Hadriana sekretārs Egejas Maksimus bija aprakstījis Apolonija aktivitātes Egejā, Kiliķijā. III gs. beigās Betānijas pārvaldnieks Hierokls sarakstīja īpašu darbu, kur pretstatīja Apoloniju Jēzum un visai evanģēliskajai pasakai. Zināms, ka Hierokls mēģināja uzrīdīt imperatoru kristiešiem. Viņa sacerējums arī nav saglabājies, Tas minēts tikai Eisēbija iebildumos.

Flāvijs Filostrats Jūlijas Domnas uzdevumā sāka rakstīt grāmatu par Tiānas Apoloniju, ko pabeidza laikposmā līdz 238. gadam. Apoloniju pielūdza arī Jūlijas dēls Karakalla, un, iespējams arī vēlākais imperators Aleksandrs Severs. Kad Karakalla (Marks Aurēlijs Severs Antonīns Basians, dz. 174; m. 217) nogalināja savu brāli, viņš apņēma par sievu paša māti Jūliju Domnu. Jūlija pavadīja savu dēlu visos turpmākajos karagājienos. Pēc Karakallas nāves viņa izdarīja pašnāvību.

*Jūlija Domna apprecējās ar Septimu Severu, kad viņš vēl bija Romas provinces Gallia Lugdunensis gubernators. Jūliju, kuras ģimeni viņš pat īsti nepazina, Septimus izvēlējās, tikai zinot pareģojumu, ka Jūlija Domna kādreiz būs karaliene. Jūlijas tēvs bija Julius Bassianus, priesteris Saules dieva Heliogabala templī Emesā. Ir ziņas, ka viņš nodzīvoja līdz pat 217. gadam, kas ir arī meitas Jūlijas Domnas nāves gads. Bassianus bija aramiešu izcelsmes un piederēja pie Emesas karaļnama. Emesa (mūsdienās Homsa, Turcijā) toreiz bija Romas vasaļvalsts. Basianus priesterības sākums ir nezināms, taču jau 187. g. viņš bija Emesas augstākais priesteris. Septimus Severus šeit ieradās, sekojot savam horoskopam, kas vēstīja, ka nākamā sieva viņam nāks no Sīrijas. Basianus iepazīstināja ar savām meitām - Jūlija Domna tolaik vēl bija neprecēta. Viņiem piedzima divi dēli - abi vēlāk kļuva par imperatoriem.

Nav komentāru: