24 aprīlis, 2008

Kāpēc un kā?

Ja tā būtu intervija...

- Ko var atrast šajā tīkla vietnē?
- Materiālus par kristietību un dažādajām filosofiskajām tendencēm Romas impērijā un citās zemēs kristietības pirmajos gadsimtos.
- Ar šiem tekstiem ir domāts pārsteigt lasītājus?
- Nē.
- Varbūt tā ir vēlēšanās sabojāt iespaidu par kristietību?
- Nē.
- Kāds ir patiesais iemesls šim pasākumam?
- Nevēlēšanās būt bez vainas vainīgam.
- ???
- Pavisam kodolīgi runājot, ir apnicīgi sajust dažnedažādos mājienus, ka, neiedams baznīcā, cilvēks ir sliktāks, grēcīgāks, mazāk garīgs.
- Tad jāsecina, ka ar šo darbu ir atrisināta konkrēta cilvēka personiskā problēma? Bet... vai tas ir pietiekams iemesls interneta vietnes veidošanai? Vai tas būs interesanti vēl kaut vienam lasītājam?
- Šis materiāls varētu būt noderīga lasāmviela jebkuram vidusmēra cilvēkam, jo skolas mācību programma par pasaules vēsturi nav īpaši daudzpusīga.
- Kās tas būtu jāsaprot?
- Notikumi nenotiek paši par sevi. Kāds tos virza. Katram no darbojošām personām ir sava moticācija, ko vislielākā mērā nosaka pasaules uzskats. Pasaules vēsture patiesībā ir pasaules uzskata jeb filosofijas attīstības vēsture. Tādēļ mēs daudz ko nesaprotam, ja nezinām, kāda motivācija bijusi uz pasaules vēstures skatuves pabijušajiem aktieriem. Un tādēļ mēs bieži vien noticam katram, kurš pārliecināti "bliež" ar faktiem, jo nezināšanas dēļ nejūtamies droši par savu taisnību, kaut arī daudz ko it kā nojaušam.
- Vai tik šis nav kārtējais gadījums, kad tiek vienkārši "bliezts"?
- Protams, šeit nav visaptverošas un kaut kādā ziņā unikālas informācijas. Materiāli ir tulkoti no dažādiem avotiem. Tās ir Tuvo Austrumu valstu mājas lapas, Indijas, Krievijas un citu zemju pētnieku atzinumi, kā arī atzītu hronistu liecības un viss cits, ar ko pārpilna informatīvā telpa. Latviešu valodā gandrīz nekas no šeit izvietotās informācijas līdz šim nav bijis publicēts (izņemot Josifa Flāvija darba fragmentus un A.Loginova analīzi par Toma evanģēlija datēšanu [arī fragmenti no darba par Bībeles viltošanas piemēriem], kas savulaik tika izvietots portālā e-misterija.lv ).
- Un tomēr, kas par dzinuli virza uz priekšu šos pētījumus? Tas nav vienas dienas vai viena mēneša darbs! Materiāli ir jāatrod, nerunājot par to, ka jāzina, ko vispār meklēt.
- Viss patiesībā sākās vienkārši... Ar nejaušu atradumu, ka apustulis Toms pēc Jēzus sišanas krustā pabijis Indijā un tur uzcēlis vairākas baznīcas, bet beigu galā miris mocekļa nāvē. Jau pirmais latviešu valodā rakstītais materiāls par Tomu Indijā pārsteidza: mācītāja Roberta Feldmaņa memuāros, kur viņš apraksta apustuļa Toma darbību, trūkst vienas lapas. Tā ir vienīgā trūkstošā lapa visā garajā darbā... Un praktiski tas ir vienīgais materiāls latviešu valodā par šo tēmu. Meklējumi nu tikai pa īstam sākās... Viena gada darbs ļauj secināt vismaz vienu: nav vērts un nav iespējams ar pieejamiem faktiem restaurēt kristietības dzimšanas brīdi, jo tūliņ šāds mēģinājums tiks atspēkots ar tikpat stipriem argumentiem. Un otrs (šķiet, galvenais): gandrīz visas līdz šim par autoritatīvām atzītās baznīcas vēsturnieku liecības ir faktu sagrozījumi vai rupji viltojumi, un to atzīst vairums objektīvo vērtētāju.
- Vai būtu jāsaprot, ka šis ir kārtējais mēģinājums pierādīt konkrētās ticības neloģiskumu un nepamatotību?
- Nē. Tas ir vienīgi personisks mēģinājums atrast pamatojumu savai iekšējai sajūtai, ka "lieta nav īsti tīra". Tie ir centieni izveidot aizstāvību pret dažādu demagogu psiholoģiskajiem uzbrukumiem ticības sakarā. Tā ir vēlēšanās nejusties neveikli, ka neesi baznīcā gājējs un nejūti iekšēju vajadzību pēc tā. Tā ir tiekšanās uz iekšēju brīvību, jo veikli savērptie teologu apgalvojumi par cilvēka iedzimto grēcīgumu un nespēju pašam sevi glābt, viņu patiešām var padarīt par dumju aitu.
- Vai būtu kāds īpašs padoms vai novēlējums lasītājam?
- Lasīt. Un domāt. Un meklēt vēl, jo šeit ir tikai kripatiņa no nepārredzamā materiālu kalna, kas pieejams.

1 komentārs:

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.